Všeobecně o elektronických knihách

26.06.2014 15:18

(Text je určen zejména těm, co se s problematikou elektronických knih teprve seznamují.)

E-knihy jsou vlastně soubory, obdobné nám známým souborům např. ve Wordu či v jiných programech. Formáty těchto e-knih se používají různé – txt, htm, pdf, pdb, txt, epub, mobi, rtf apod. Čtečky e-knih většinou umějí zobrazit některé z těchto formátů. Čím více, tím lépe.

E-knihy se vyskytují buď jako volné (s vyřešenými autorskými právy – 70 let od smrti všech autorů, nejen spisovatele, ale i ilustrátora, překladatele apod.), nebo se musejí koupit u distributorů e-knih. Volné e-knihy nemají žádnou další ochranu a mohou se volně dávat do čteček, kopírovat apod.

Kupované knihy mívají ochranu před zneužitím a kopírováním – tzv. DRM (digital rights management). Tato ochrana může mít různé stupně, záleží to na distributorovi. Nejmenší, víceméně formální ochrana je tzv. „sociální DRM“ – při zakoupení knihy je požadována registrace nakupujícího, jinak mu není bráněno v nakládání s koupenou e-knihou. Někteří distributoři mají maximální ochranu, takovou, že dokonce knihy od nich lze číst jen na čtečkách k tomu určených. Příkladem je jeden z největších světových distributorů Amazon.

Většina českých distributorů e-knih používá ochranu sociální DRM nebo Adobe DRM. Příkladem českého distributora jsou třeba Palmknihy neboeReading. Ti prodávají e-knihy, ale je na jejich stránkách i mnoho knih volně ke stažení. Knihy volně ke stažení jsou např. i na stránkáchMěstské knihovny v PrazeTyto volné knihy si můžeme i my (jako knihovna) stáhnout, vytvořit databázi těchto knih a dávat je na čtečky.

Vše kolem e-knih je na počátku svého rozvoje a stále nejsou zcela vyřešeny všechny technické a právní otázky. Knižní distributoři se např.půjčování koupených e-knih v knihovnách brání (i když první vlaštovky už se najdou). Pro knihovny je právně schůdnou cestou nepůjčovat jednotlivé e-knihy, ale čtečky. Na čtečkách pak mohou být víceméně bez omezení nahrané ty knihy, které jsou z hlediska autorských práv volné. Čtenáři se tak mohou se čtečkami seznámit a případně se i rozhodnout, zda si je v budoucnu sami pořídí.