Putování za lidovou architekturou Jičínska

11.06.2012 12:50

Brožovaná publikace „Putování za lidovou architekturou Jičínska“ autora Mgr. Petra Luniaczka obsahuje 30 výletů za tímto fenoménem ve všech regionech bývalého okresu Jičín, zejména pak v Českém ráji, Mariánské zahradě a v jižním Podkrkonoší. Na 104 stranách v ní kromě textu popisu doporučených výletů najdete také 51černobílých fotografií a dále 69 barevných fotografií ve třech přílohách na křídovém papíře. Pro vážné zájemce o lidové stavby je přiložen i seznam literatury a slovníček vybraných odborných výrazů a nechybí zde ani rejstřík sídel i hor a posouzení vhodnosti jednotlivých, zde doporučených, výletů pro cyklisty.

Kniha obsahuje mimo jiné i tři výlety situované na Sobotecko a dva na Markvarticko. Nejblíže se Bousova dotýká výlet č. 6, který je veden přes obce Sobotka - Osek - Střehom - Vesec u Sobotky - Nepřívěc - Stéblovice - Podhůra - Kozlov - Roveň - Malechovice - Libošovice - (Pleskoty -) Malá Lhota - Pleskoty - Zahájí - Rytířova Lhota - Dobšice – Meziluží. Celková délka výletu činí asi 28 km a jsou během něj podrobně popisovány všechny lidové stavby včetně uvedení dostupných historických dat.

Velmi zajímavý je také výlet č. 5 s názvem Procházka po Sobotce, kde jsou na 3 stránkách shrnuty velmi zajímavé informace o 70 soboteckých roubených, většinou památkově chráněných, domech.

Publikace je od května 2012 v prodeji v informačním centru v Kostelní ulici (cena 110 Kč) a časem bude přidána i do fondu městské knihovny.