Ecce Libris

29.08.2011 14:38

Vím, že následující knihovnická akce je trochu "z ruky", ale přesto se o ni s Vámi podělím. Třeba se chystáte Jižních Čech :-).

Knihovnická pouť aneb Po knihovnách regionu 

je název jízdy zvláštního vlaku Ecce Libris, který pojede v sobotu 17. září na trase Tábor - Milevsko - Písek - Vodňany - Prachatice - Volary - Nové Údolí a zpět.

Vlak bude sestaven z vyhlídkových a bufetových vozů. V čele pojede historická dieselová lokomotivou přezdívaná "Hektor".

Po cestě čeká zájemce bohatý program zajišťovaný knihovnami obcí, kterými vlak pojede. Cestující se ve vlaku mohou těšit na muzikanty (hudební skupina Poutníci), karikaturisty i české a německé spisovatele.

V Novém Údolí bude uspořádána zábava v areálu muzea Pošumavských železnic. Aktivně se zapojí Národní park Šumava (speciální knihovnické turistické trasy  a mapy, turističtí průvodci), obec Stožec, Volary a Lenora, jihočeské nakladatelství Růže a její skupina Paraván, šumavští řemeslníci a kulináři.

V Prachaticích přistoupí zástupci německých knihovníků, nakladatelů a spisovatelů. Nejen ve vlaku, ale také v Novém Údolí budou probíhat autorská čtení. Za účasti Michala Viewegha, Pavla Šruta, Galiny Miklínové a také jihočeských spisovatelů (David Jan Žák, Hanka Hosnedlová, Matěj Jan Krnínský, Jiří Macoun, Jan Bauer, František Niedl) proběhne křest unikátní publikace „Jihočeští spisovatelé aneb někteří z mnoha …“