Beseda s cestovateli Monikou a Jirkou Vackovými

04.10.2013 18:00

Městská knihovna Dolní Bousov v rámci letošního Týdne knihoven

nabízí

besedu cestovatelů Moniky a Jirky Vackových.

Jamaica 2012


Téma besedy máte možnost zvolit hlasováním v anketě na úvodní stránce.

Začátek 18 hodin.
Protože se jedná o akci v rámci týdne knihoven, budou čtenáři naší knihovny zvýhodněni při placení vstupného, které bude pro naše čtenáře činit 30 Kč, pro ostatní 50 Kč.

_____________________________

Stručný obsah besed:

Kolumbie - krásná země se špatnou reputací

Osmimilionová metropole Bogota, druhá největší solná katedrála světa v městečku Zipaquirá, poušť Tatacoa, NP Puracé, vulkán Azúfral, neogotický kostel v Las Lajas a hlavně lidi s obrovským srdcem.

Peru - země Inků a nádherné přírody

Přejezd Peru ze severu na jih, NP Huascarán, hlavní město Lima, obrazce v Nasce, Machu Picchu, bohaté Cusco, plovoucí rákosové ostrovy na jezeře Titicaca a indiánky s typickými buřinkami.

Bolívie - cyklistické harakiri pro fajnšmekry

Nejtvrdší a zároveň nejkrásnější úsek expedice Altiplano. Jezero Titicaca, La Paz, Sucre, stříbrné doly v Potosí, NP Sajama, vulkány, solné pláně a barevné laguny altiplana s nádhernými plameňáky.

Uruguay, Paraguay, Brazílie

Oáza Jižní Ameriky Uruguay, jezuitské misie Paraguaje, co do výkonu největší vodní elektrárna světa Itaipú, vodopády Iguazú, univerzitní Curitiba a nádherné zelené pobřeží mezi Sao Paulem a Riem.

Patagonie a Antarktida - vítr a led

Jezerní oblast plná vulkánů a krásných aurekáriových lesů, slavná Pinochetova „Jižní cesta“ Carretera Austral, majestátný Fitz Roy či ledovec Perito Moreno v NP Los Glaciares. Po přejezdu Ohňové země poznáme i nejjižněji položené město světa Ushuaia, odkud odplujeme na jedenáctidenní plavbu na Antarktidu.    

Japonsko na kole

Přes všechny čtyři japonské ostrovy za 58 dní. Přírodně bohaté Hokkaidó, tepající a přelidněné Honshú, 88 poutních chrámů na Shikoku či Kyúshú s krásným Nagasaki s velmi tragickou historií.

Jamajka ze sedel skládacích kol

Třetí největší ostrov a největší anglicky mluvící ostrov v Karibiku, země s ohromnou kriminalitou, s nejlepší světovou kávou, s největší koncentrací svatostánků na čtvereční míli, s potomky černošských otroků, s Rastamany, s nekončícím závanem marihuany, se znícím reggae ze všech koutů a všudypřítomnými barevnými pouličními bary vyzdobenými portréty Boba Marleyho.