Čtenářské kluby slaví 10 let

27.04.2024 14:00

Deset let sdílení příběhů, deset let těšení se na klubové schůzky a deset let zážitků s knihami. Pojďte se s námi projít klubovou historií.


Založení klubu

Na jaře 2014 se zrodil nápad, který společně oživila paní knihovnice Olga Třísková a učitelka češtiny Jana Vlachová. Od září toho roku otevřely dveře do světa stránek plných příběhů první skupince druháků. Scházíme se ve škole.


Rozšíření čtenářské rodiny

Klub roste a přibírá nové čtenáře. Členové zůstávají a přicházejí noví. Čtení nás baví, setkáváme se stále ve škole. Povídáme si o knížkách a doporučujeme si je, zkoumáme hrdiny příběhů a čas i místa děje.


2016 – rok velkých změn

Přibyla další skupina čtenářů. Na jaře jsme uspořádali první besedu se spisovatelkou, přijela Petra Dvořáková. Od září přesouváme klubové schůzky do knihovny. Jsme tu knihám blíž a užíváme si útulné prostory se spoustou čtecích zákoutí. Nechali jsme si vyrobit první klubové tašky.
 

2017 – klub zapustil kořeny

Už se s námi počítá. Čtenářská komunita sílí, chlubíme se v knihovně našimi výtvory. Zveme další spisovatele – například Radka Malého, startují kluby pro druhý stupeň. Spolupracujeme s knihkupectvím Monna v Mnichově Hradišti. V prosinci pořádáme oslavy Dne pro dětskou knihu. Dostali jsme větší dotaci od Škoda Auto, zakládáme třídní knihovničky ve škole.


2018 – 5 let za námi

...a příběh pokračuje. Pravidelně se po skupinkách scházíme, už je nás více než 50! Máme 5 čtenářských skupin a srdce klubu opravdu pulzuje. Čteme v knihovně i v podkroví, venku nebo v kavárně Holiday. Navštíví nás Petr Stančík. Pravidelně nadělujeme novou dávku čtení v knihkupectví, v květnu jedeme na Svět knihy do Prahy.


2019 – posilujeme komunitu

Více zapojujeme rodiče. K velké spokojenosti všech pořádáme čtenářské odpoledne s rodiči. Máme nové knihomolské tašky a na školní chodbu se nastěhuje nová knihovnička – pro druhý stupeň. Čtenáři se o ni sami starají.


On-line klub 2020

Ani virus nezastavil naši činnost, jen jsme se přesunuli do virtuálního světa WhatsAppu. Následné čtení v rouškách ukázalo, že sdílení četby a láska ke knihám nezná hranic.


2021 – Kluby pro všechny

Nově i pro dospělé čtenáře, v praxi spíše čtenářky. Scházíme se každý 3. pátek v měsíci. Se 60 členy a pravidelnými schůzkami v pondělí, středu a pátek se kluby staly pevnou součástí života mnoha lidí.


Teens club 2022

„Klasické“ klubové schůzky pro 1. stupeň pokračují. Druhostupňáci převzali otěže a chystají si klubové schůzky sami. V přípravě se střídají a scházejí se na různých místech.

 

2023 a letní čtenářský tábor

Schůzky a výlety pokračují. První čtenářský tábor se otevřel v červenci. Od pondělí do pátku navštěvovalo příměstský čtenářský tábor 15 malých knihomolů.

 

2024 – slavíme desáté výročí klubu

Deset let sdílení příběhů, zážitků ticha, navazování přátelství a objevování nových obzorů. A už je z toho taky příběh. Knihy mají moc posilovat dobré vztahy a tvořit komunity. Jednu takovou v Bousově máme. Je výjimečná, opatrujme si ji.
Přejeme čtenářskému klubu do dalších let spoustu aktivních čtenářů, nadšení a inspiraci pro paní knihovnici a dostatek dobrých knih, ať máme co číst. Děkujeme městu Dolní Bousov za stabilní finanční podporu naší činnosti.
Oslavu uspořádáme 27. dubna, přijede spisovatelka Daniela Krolupperová. A jelikož spoluzakladatelka Jana se stěhuje, v září se těšíme na novou pobočku v Novém Bydžově. Pokud nám chcete popřát k výročí, jděte na stránky čtenářského doupěte (www.kniznidoupe.dolnibousov.cz/ctenarske-kluby) a napište svůj vzkaz. Nejlepší přání zveřejníme v knihovně. Nebo se za námi stavte. V sobotu 27. 4. od 14 hodin.

Jana Vlachová



Více zde: https://kniznidoupe.dolnibousov.cz/ctenarske-kluby/