Čtenářské kluby oslavily 10 let své existence

27.04.2024 18:00

V sobotu 27. dubna bylo krásně. I tak se ale v podkroví knihovně sešly dvě desítky čtenářek a čtenářů. Nejmladší z nich chodí do školy teprve nedlouho, nejstarší už mají školní docházku dávnou za sebou. To ale vůbec nebránilo čtenářské harmonii a porozumění.

Začněme od začátku. V minulém Bousováku jste si mohli přečíst podrobně zmapované roky čtenářského klubu. A protože to vychází na kulatou desítku, nenechali jsme to jen tak. Děti z klubů daly hlavy dohromady a vyšlo jim, co na takové oslavě výročí nesmí chybět: knížky a čtení, něco zajímavého odjinud a samozřejmě něco dobrého.

Oslovili jsme s pozváním známou spisovatelku, autorku více než 20 dětských knih Danielu Krolupperovou. Ona bez váhání přijala. Další program jsme vlastně “stavěli” okolo téhle čtenářské besedy.

Na úvod a rozehřátí přišel vhod čtenářský maraton, nebo spíše maratonek. Bylo to štafetové čtení z knihy Bubáček, vybrané tak, aby je zvládli i ti nejmenší.

Kolem půl třetí dorazila paní spisovatelka a po malém osvěžení hned usedla na pódium. Byla okouzlena jak krásou prostor knihovny, tak aktivitou čtenářů.

Povídala nám o tom, jak vzniká kniha od nápadu až na pulty knihkupectví a přidala i historky ze života spisovatelky. Například jak je důležité naladit se s ilustrátorkou na stejnou notu nebo o tom, že ani desátá kontrola rukopisu nemusí odhalit všechny nedostatky.

Na žádné správné oslavě nesmí chybět dort. I my jsme ho měli. Mrkvovo-ořechový s polevou a hrdou číslovkou 10. Děkujeme paní Jarošové za vynikající sladký zážitek. Chvíli jsme mlsali a nechávali si podepsat knížky a záložky. Tím ale oslavy ještě nekončily.

Ani sváteční klubová schůzka se neobejde bez čtení. Chopili jsme se svých knížek, sešli o patro níž do knihovny a uvelebili se na gaučích a polštářích. Čtenářský úkol zněl jednoduše: „Vypište si větu, která vás něčím zaujme.“ Četli jsme a vypisovali a nakonec se sešli v kruhu. Bylo co poslouchat. Vznikala fantastická kouzla okamžiku.

Přiblížil se konec oslavy. Díky malým a velkým pomocníkům byl úklid záležitostí chvilky. Děkujeme ještě jednou paní Krolupperové, že kvůli besedě u nás neváhala o víkendu absolvovat několik hodin na cestách. Ať žije čtení a příští týden zase na klubu!

Jana Vlachová